DeSegregACCIÓ

Acció contra la segregació

Aquest any la preinscripció escolar serà crítica per contenir un creixement de la segregació escolar. El període de preinscripció, que serà principalment online, i una alta mobilitat de les famílies a causa de la crisi de la COVID-19, empitjoraran els nivells de segregació escolar a Catalunya. Si no es despleguen les mesures necessàries per identificar i distribuir aquest alumnat, la segregació escolar pot incrementar-se de manera contundent i immediata aquest proper curs 2020-21.

L’actual crisi de la Covid-19 està provocant a curt termini un ràpid increment de la població vulnerable. Si ens fixem en altres efectes que va provocar l’anterior crisi econòmica de 2008, pot avançar-se que s’incrementarà el percentatge d’alumnat vulnerable en molts centres, incrementant així els índex de segregació escolar ja que no hi ha suficients mesures de detecció i d’escolarització equilibrada.

Catalunya ha reduït la segregació escolar només un 4% en els últims 5 anys i és un dels països més segregats de la UE. Malgrat els alts nivells de segregació escolar, actualment ja disposem de suficient coneixement per poder combatre-la de manera efectiva.

Aquests als alts nivells de segregació escolar són una clara amenaça per al sistema educatiu. Cal recordar que l’increment de la segregació escolar està relacionat amb pitjors resultats educatius, més abandonament escolar i pitjor cohesió social. L’alumnat desfavorit que va a centres escolars amb alta concentració d’alumnat desfavorit, als 15 anys té de mitjana uns resultats educatius 3 anys inferiors a la mitjana. 

Així, ens trobem que el present període de preinscripció i l’inici del curs 2020-21 són una oportunitat imperdible per evitar l’empitjorament de la segregació en alguns territoris. Per això, la Fundació Bofill, en el marc del projecte Obrim L’Educació, proposem un conjunt de mesures que tant el Departament d’Educació com els Ajuntaments han d’entomar amb urgència per evitar un increment de la segregació escolar en els propers 6 mesos.

#DeSegregACCIÓ

Notícies

Estigues informat les noticies relacionades

Vídeos

No et perdis el contingut relacionat

Roda de premsa DeSegregACCIÓ: preinscripció i segregació escolar davant la Covid-19

Reptes

Reptes relacionats

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Llegir més.

Acceptar