Com impulsar un estiu enriquit al teu municipi?
ET PAS PERDRE LA JORNADA?
12/06/2020 09:30h - 13:30h
Com garantim una oferta educativa de lleure enriquida per als que més ho necessiten, especialment durant l’estiu?
Els períodes de desconnexió escolar tenen un important impacte en la pèrdua d’aprenentatges que fins ara assegurava l’escola (competències, habilitats i continguts). Aquesta pèrdua no afecta per igual a tothom, sinó que impacta molt especialment als més desfavorits. Si els períodes de vacances estivals tenen un alt impacte negatiu, els impactes educatius de més de 6 mesos sense escola (física) poden ser de grans dimensions. Si no hi fem res, les conseqüències poden ser a molt elevades i a llarg termini per als més desfavorits.
Davant d’aquest repte, un dels grans actius per reduir aquests efectes són les oportunitats de lleure organitzats per entitats, consistoris municipals o altres organitzacions de la comunitat. El món del lleure és un àmbit clau per fomentar l’equitat, promoure el benestar infantil i juvenil, i desenvolupar les competències socioemocionals. Unes oportunitats que especialment s’haurien de desenvolupar a l’estiu, però que també són presents al llarg del curs. Estem parlant de casals d’estiu, colònies, caus i esplais, però també, per exemple, d’activitats esportives.
Una pregunta clau que nombroses organitzacions s’estan fent és: com podem incorporar un vector d’aprenentatges educatius propis de l’escola a aquestes activitats de lleure? Una pregunta altament rellevant si volem fer front a les iniquitats educatives a que ens avoca la crisi del covid-19.
Ens plantegem poder donar respostes concretes a preguntes com: Com podem enriquir activitats educatives a l’estiu ja existents? Com podem crear activitats de lleure enriquides de nou? A quin perfil d’infants i joves cal garantir aquest tipus d’activitats? Quin tipus d’aprenentatges és important garantir i com es poden incorporar a activitats de lleure? Com fem arribar aquestes activitats enriquides a les persones que ho necessiten? Quines condicions de política pública haurien de posar sobre la taula Ajuntaments, Diputacions o Departament d’Educació (recursos, logística, espais, priorització de perfils)?
Actes anteriors
ET PAS PERDRE LA JORNADA?
12/06/2020 09:30h - 13:30h
ET VAS PERDRE EL WEBINAR?
12/05/2020 18:00h - 19:00h
Llegeix els articles relacionats
Estigues informat les noticies relacionades
No et perdis el contingut relacionat
Publicacions relacionades
Reptes relacionats
La crisi del covid-19 impactarà en les transicions educatives dels joves i incrementarà l'abandonament escolar. Com podem donar respostes concretes a aquest repte? Què poden fer docents, centres educatius, educadors, entitats comunitàries i de lleure o els Ajuntaments?
Veure'n més
És necessari activar programes i recursos de suport educatiu en xarxa per acompanyar l’alumnat més perjudicat per la crisi del Covid-19, especialment d’aquells infants i joves que es troben en situacions de major vulnerabilitat social i educativa.
Veure'n més
Com podríem oferir espais amb referents lectors durant l’estiu a tots municipis per assegurar la comprensió lectora dels infants?
Veure'n més
Com oferim les màximes oportunitats educatives als centres més desafavorits?
Veure'n més
En un escenari de nous confinaments, com desenvolupar un pla digital per oferir continuïtat educativa amb garanties de qualitat i equitat? Com anar més enllà de les solucions d’emergència i aprofitar el potencial tecnològic per construir una educació més resilient?
Veure'n més
Com hauria de ser l’acollida als infants i famílies el curs vinent?
Veure'n més
Catalunya es troba entre els 8 països amb més segregació escolar de la UE, i els seus nivells pràcticament no han canviat en els últims 5 anys. L'alta segregació escolar a Catalunya és una clara amenaça per al sistema educatiu i tenim el coneixement suficient per combatre-la: és possible i urgent!
Veure'n més
Moltes escoles i instituts han impulsat, en els darrers anys, processos de reflexió pedagògica que han portat a un replantejament profund dels seus projectes educatius. El context excepcional que estem vivint posa de manifest la necessitat de seguir impulsant aquests processos de transformació educativa. Som-hi!
Veure'n més
Aquest repte vol donar resposta a la interrupció sobtada dels vincles educatius, a l’escletxa emocional que s’ha creat i a la qual cal donar resposta durant el proper curs.
Veure'n més
La crisi provocada per la pandèmia ha posat en evidència les carències del sistema educatiu pel que fa als recursos digitals disponibles als centres educatius i a les llars més vulnerables. Això, lluny de ser quelcom anecdòtic o lateral al fet educatiu, es situa al centre de les desigualtats socia…
Veure'n més