

Benestar emocional
El trencament del vincle escolar de manera sobtada a causa de la covid-19 ha estat viscut per l’alumnat de manera diversa. En alguns casos, l’impacte haurà estat baix. En canvi en d’altres haurà estat viscut en el marc d’una situació extrema (confinament en infrahabitatge, atur familiar, pèrdues i processos de dol, etc.) i amb un fort impacte psicològic i emocional. De fet, s’estan detectant símptomes entre infants i adolescents que requeriran atenció de cara al retorn a l’escola el proper curs: trastorns de la son, pèrdua d’hàbits, canvis d’humor sobtats, ansietat excessiva, tristesa, trastorns de conducta, dificultats de concentració, etc.
Aquest símptomes i situacions poden haver disminuït les expectatives vitals a nivell educatiu de l’alumnat, alterat els seus vincles socials i afectius, i posat en risc la seva trajectòria educativa, perquè el benestar emocional és una condició indispensable per a l’aprenentatge.
Com podem acompanyar emocionalment al nostre alumnat? Aquest repte vol donar resposta a la interrupció sobtada dels vincles educatius, a l’escletxa emocional que s’ha creat i a la qual cal donar resposta durant el proper curs:
- Quins dispositius cal activar especialment durant la tornada a l’escola? Qui ha de fer què?
- Com els docents poden detectar necessitats d’atenció psicològica i emocional?
- Com incorporar la dimensió socioemocional en les activitats educatives?
- Com promoure que les llars siguin espais segurs i promotors de l’aprenentatge del nostre alumnat?
- Com acompanyem als que acompanyen?
Comptem amb tu per posar en marxa iniciatives que millorin el benestar emocional a partir de les teves idees, aportacions, mesures, reflexions i energia. Comparteix amb l'etiqueta #BenestarEmocional.
Blog
Llegeix els articles relacionats

Notícies
Estigues informat les noticies relacionades
Reptes
Reptes relacionats
-
Catalunya es troba entre els 8 països amb més segregació escolar de la UE, i els seus nivells pràcticament no han canviat en els últims 5 anys. L'alta segregació escolar a Catalunya és una clara amenaça per al sistema educatiu i tenim el coneixement suficient per combatre-la: és possible i urgent!
Veure'n més
-
Com podríem oferir espais amb referents lectors durant l’estiu a tots municipis per assegurar la comprensió lectora dels infants?
Veure'n més
-
En un escenari de nous confinaments, com desenvolupar un pla digital per oferir continuïtat educativa amb garanties de qualitat i equitat? Com anar més enllà de les solucions d’emergència i aprofitar el potencial tecnològic per construir una educació més resilient?
Veure'n més
-
Com oferim les màximes oportunitats educatives als centres més desafavorits?
Veure'n més
-
La crisi del covid-19 impactarà en les transicions educatives dels joves i incrementarà l'abandonament escolar. Com podem donar respostes concretes a aquest repte? Què poden fer docents, centres educatius, educadors, entitats comunitàries i de lleure o els Ajuntaments?
Veure'n més
-
Els períodes de desconnexió escolar tenen un important impacte en la pèrdua d’aprenentatges. Com poden les activitats de lleure ajudar a combatre aquesta pèrdua? Com podem garantir que aquestes oportunitats arribin a qui més ho necessita?
Veure'n més
-
Moltes escoles i instituts han impulsat, en els darrers anys, processos de reflexió pedagògica que han portat a un replantejament profund dels seus projectes educatius. El context excepcional que estem vivint posa de manifest la necessitat de seguir impulsant aquests processos de transformació educativa. Som-hi!
Veure'n més
-
Com hauria de ser l’acollida als infants i famílies el curs vinent?
Veure'n més
-
La crisi provocada per la pandèmia ha posat en evidència les carències del sistema educatiu pel que fa als recursos digitals disponibles als centres educatius i a les llars més vulnerables. Això, lluny de ser quelcom anecdòtic o lateral al fet educatiu, es situa al centre de les desigualtats socia…
Veure'n més