Nota de premsa: Una agenda de propostes en educació davant la crisi de la COVID-19

Barcelona 15/04/2020 

Una Agenda de propostes en Educació davant la crisi de la COVID-19

Obrim l'Educació. Mesures de xoc i reformes prioritàries

Aquest any els infants i joves poden estar sis mesos sense escola, sumant l'estiu al darrer trimestre d’aquest curs 2019-2020 que serà d’ensenyament telemàtic, i és probable que infants i joves no tornin a trepitjar les aules fins al curs vinent.

La recerca mostra que l’absència perllongada de classes accentua les desigualtats educatives entre alumnes i famílies, provoca pèrdua del ritme d'aprenentatges i desvinculació escolar. I això es viu en un context crític per moltes llars que pateixen dificultats econòmiques, laborals o de salut. Caldrà acompanyar les problemàtiques crítiques derivades de l’angoixa, la inseguretat i la frustració.

No podem permetre que la crisi de salut provoqui una crisi educativa. Les bones oportunitats educatives són un component del benestar i no s’hi contraposen. Les propostes educatives han de contemplar les desigualtats i situacions individuals, per construir un vincle d’acompanyament i un estímul.

Calen mesures compromeses: unes per garantir el dret a l'educació durant la crisi per evitar les desigualtats i altres per enfortir el sistema educatiu i garantir la recuperació educativa dels propers anys.

Hem treballat una agenda de 30 mesures concretes i factibles per desplegar des d'ara mateix:

1.  Exemple de mesures orientades a finalitzar amb suficiència el curs 2019-2020, com per exemple: 

·   Provisió de wifi gratuït en entorns urbans especialment desafavorits, mitjançant acords entre ens locals i operadores.

·   Promoció automàtica de curs (suprimir la mesura de la repetició) a primària com a secundària (obligatòria i postobligatòria).

2.  Mesures per aprofitar el període d'estiu, com per exemple:

·   Garantir una oferta de programes d'estiu arreu del territori, que s’estengui durant els mesos de juny (final de mes) i juliol, i al llarg de les setmanes prèvies a l'inici del curs 2020-2021.

·   Beques que cobreixin el 100% del cost de les activitats per a les famílies més desafavorides i ajuts que per finançar el quan sigui necessari transport.

3.  Mesures que garanteixin el retorn a l’escola amb  d’equitat, com

·  Garantir la gratuïtat de totes les activitats complementàries i materials de treball a l'educació obligatòria, en els centres públics i concertats. En el cas dels centres de màxima complexitat i de l’alumnat desafavorit, aquesta gratuïtat hauria d’estendre’s la Programació d'activitats extraescolars i dels serveis de menjador i transport


A més a més, proposem 20 mesures per enfortir l’equitat en el sistema educatiu català, que s’haurien d’entomar amb fermesa ja des del curs 2020-2021 per tal de convertir el proper trienni en un període d’autèntic impuls i l’equitat en l'educació. Són els canvis pendents o a mig fer que cal abordar perquè són al darrera dels riscos i urgències actuals. Algunes de les propostes

·  Desplegar una política per centres d'alta complexitat, que contempli un finançament per fórmula en l'assignació de recursos humans i materials als centres, d’acord amb criteris de necessitat que eviti l’estigmatització dels centres.

·  Creació de Zones d'acció prioritaria, com a unitat bàsica en la gestió de l'escolarització i els recursos humans (professorat i especialistes) i en l'articulació de programes i serveis educatius en territoris desafavorits..

 

 Avui, la Fundació Bofill llancem la crida Obrim l'educació

·   Fem una crida oberta a ajuntaments, escoles, entitats socials, xarxes, equipaments, professionals i expertes acadèmiques

·   Obrirem un mapa de reptes en els que experts i impulsors ofereixin assessorament i solucions compartint coneixement 

·  Buscarem promotors que vulguin estendre les solucions, posant en marxa noves activitats i mesures o adaptar les ofertes existents de cada municipi (biblioteques, activitats extraescolars, casals d'estiu) 


Vols saber-ne més i conèixer totes les mesures i propostes de reforma? Et recomanem llegir la nota de premsa, el resum executiul’informe complet

Notícies

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Llegir més.

Acceptar