Mesures per garantir la gratuïtat de l’educació

  • Una educació que vulgui oferir qualitat i equitat no es pot permetre mantenir barreres econòmiques

La gratuïtat de l’educació universal i obligatòria ha estat tradicionalment una assignatura pendent. Més enllà de les quotes d’escolarització que els centres concertats carreguen a les famílies, cal destacar la no gratuïtat d’altres serveis i activitats que, més enllà de la simple escolarització, poden esdevenir recursos educatius de qualitat per al conjunt de l’alumnat: activitats complementàries, sortides i colònies, dispositius mòbils, etc. Aquesta situació fa referència tant a l’escola pública com a la concertada.

Una educació que vulgui oferir qualitat i equitat no es pot permetre mantenir barreres econòmiques als recursos i les oportunitats educatives, menys encara després del perjudici que aquests mesos d’absència de classes puguin haver ocasionat per als alumnes de famílies amb menys capital econòmic i cultural.

Per aquest motiu, es fa necessari:

  • De forma general, garantir la gratuïtat de totes les activitats complementàries i materials de treball a l’educació obligatòria, en els centres públics i concertats.

  • En el cas dels centres de màxima complexitat i de l’alumnat desafavorit, aquesta gratuïtat hauria d’estendre’s a: 

  • Programació d’activitats extraescolars del centre i articulades amb l’entorn, que es podrien cursar en el marc de plans de personalització educativa i aprenentatge distribuït.

  • Serveis de menjador i transport, quan sigui necessari.


Obrim L’Educació: Per un país de noves oportunitats

Aquestes mesures formen part de l'informe Obrim l’educació. Mesures de xoc i reformes prioritàries davant la crisi de la COVID-19

A la primera part de l'informe apuntem 30 mesures de xoc organitzades d’acord amb tres moments i objectius d’aplicació: a) finalització del curs 2019-2020; b) període d’estiu; i c) inici i seguiment del curs 2020-2021.

I, en una segona part, plantegem un conjunt de reptes i àmbits de reforma que considerem primordial abordar en paral·lel a les mesures de xoc més immediates.

Vols saber-ne més i conèixer totes les mesures i propostes de reforma? Et recomanem consultar la presentació de l'informe, el resum executiul’informe complet

Notícies

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Llegir més.

Acceptar